I alla renoveringar och kanske främst i badrumsrenoveringar dyker det upp frågor från din hantverkare. Vissa frågor kommer du att kunna svara på hur lätt som helst och andra frågor kanske inte alls är helt självklara.

Nedan har vi lyft fram 3 viktiga frågor och beslut som du med största sannolikhet behöver ta under din badrumsrenovering och tips på hur du kan förbereda dina svar.

VItt kakel badrumsrenovering
Beslut 1 – Vilken golvbrunn vill du ha?

För några år sedan var valet av golvbrunn i dusch en ickefråga. Då fanns den centrerade vanliga golvbrunnen och inget mer. Men nu när du ska renovera badrummet kommer du att inse att det finns flertalet olika lösningar och designalternativ.

Så, för att underlätta för dig och hjälpa dig att förbereda dig på frågan som kommer att komma under din badrumsrenovering kommer här en liten guide kring golvbrunnar.

Först och främst är det viktigt att vara inställd på att du ska ta beslutet kring golvbrunn tidigt i din badrumsrenovering. Helst redan innan du tar in offert på ditt badrum. Detta för att de olika lösningarna kostar olika mycket och det är tidigt i badrumsrenoveringen som avloppen förbereds.

Det finns tre typer av golvbrunnar som är bra att ha koll på när du ska renovera ditt badrum. 

Standardgolvbrunn

Den vanligaste är en rund eller fyrkantig standardgolvbrunn som placeras i mitten av duschen. Väljer du denna typ av golvbrunn så har du ytterligare några val att göra.

Du kan nämligen bestämma hur själva golvbrunnssilen ska se ut. Brunssilen är alltså själva locket på brunnen, den som fångar upp hår etc från att åka ner i avloppet.

Det finns en uppsjö av olika alternativ på brunnssil och ett tips är att matcha brunnssilen med badrummets övriga stil och design. Har du svarta detaljer kan du välja en svart brunnssil och så vidare.

Badrumsrenovering med standardgolvbrunn
Badrumsrenovering med standardgolvbrunn, brunnssil i krom och kuvertskärning på plattorna.

Standardgolvbrunn passar utmärkt om du vill ha mindre storlek på golvplattorna i ditt badrum. Det vill säga plattor som är ca 15×15 cm eller mindre. Har du större plattor i ditt badrum, kommer plattsättaren mest troligt behöva kapa plattorna för att kunna skapa det korrekta fallet, dvs lutningen mot golvbrunnen.

Exempel på det är kuvertskärning eller diagonalkapning. Att kuvertskära eller diagonalkapa innebär helt enkelt att plattsättaren skär den fyrkantiga plattan diagonalt och på så sätt vinklar ner plattorna mot den centrerade brunnen.

Fallet mot en stadardgolvbrunn byggs nämligen upp som en “tratt” för att leda ner vattnet mot golvbrunnen. Se bilden ovan. Och utan att kapa de stora plattorna blir det svårt att att skapa det rätta fallet.

Det finns även en variant på standardgolvbrunnen som heter “tile-in”. Där läggs en kakelplatta som brunnslock. Denna golvbrunn blir diskret och ser nästan ut som en del av golvet. Denna lösning passar dig som vill ha en diskret design där golvbrunnen knappt syns.

Badrumsrenovering med golvbrunn tile-in
Badrumsrenovering med golvbrunn tile-in

Avlång väggnära golvbrunn

Det andra alternativet är den avlånga väggnära golvbrunnen, även kallat linjeavlopp. Denna variant placeras mot väggen på samma vägg som duschblandaren sitter och finns i olika längder.

Även här kan du välja design på silen. Det går att få bland annat i krom, svart eller som på bilden med en ”tile-in” funktion, ibland även kallad ”paneldesign”. Unidrain och Purus är två vanliga varumärken som säljer denna typ av golvbrunnar för badrum.

Badrumsrenovering med avlång väggnära golvbrunn
Badrumsrenovering med avlång väggnära golvbrunn från Unidrain

Hörnavlopp eller hörnbrunn

Denna golvbrunn placeras som det låter, i ett hörn. En lösning som ofta fungerar bra i mindre badrum och upplevs diskret då den göms i ett hörn. Och precis som med de andra två alternativen så kan du även till hörnavloppet välja brunnssil. 

Både den väggnära golvbrunnen och hörnavloppet  passar perfekt om du vill ha stora plattor på golvet. Detta för att fallet, dvs lutningen mot avloppet endast behöver komma från ett håll.

Hörnbrunn. Bild från Unidrain.

Hörnbrunn. Bild från Unidrain.

Slutligen kan det vara bra att veta att de väggnära golvbrunnarna ofta är dyrare att köpa in och kräver mer av installatören än den klassiska centrerade golvbrunnen. 

Vill du läsa mer om reglerna kring golvbrunnar inför din badrumsrenovering så kan du läsa om det på Svensk Våtrumskontroll hemsida.

Beslut 2 – Vill du ha utanpåliggande rör eller inte?

En annan fråga som du kommer att få från din byggare eller rörmokare är om du vill ha utanpåliggande eller dolda rör. Frågan kan också komma så tidigt som i offertstadiet då det är olika priser på de två alternativen.

Det kan vara så att dolda rör inte fungerar i ditt badrum, det beror på vilka väggar du har eller om det finns utrymme att bygga ut väggen. Så det kan vara bra att dubbelkolla detta med dina hantverkare. Men mest troligt har du ett val.

Så, du kan antingen kan välja att ha vattenledningarna synliga, dvs utanpåliggande, eller dolda, vilket betyder att de är dragna i väggen och därför inte syns.

Kort kan man säga att utanpåliggande rördragningar är det som är standard i Sverige. Det är billigare än dolda rör då det endast kräver en ingång genom tätskiktet och därmed kan dras när badrummet är färdigkaklat, men också för att det är betydligt mindre förarbete än att dra alla rör i vägg.

Så, att ha utanpåliggande rör kan vara ett sätt att hålla nere priset på din badrumsrenovering men kika på lite bilder innan du tar det beslutet.

Bara så att du är införstådd med hur det ser ut och att du inte blir besviken sen när badrummet är klart och du ser rördragningarna längs väggarna.

Att ha rören dolda, dvs inbyggda i väggen ger oftast en renare och mera exklusiv känsla i badrummet.

Beslut 3 – Vilken kakelsättning vill du ha?

Äntligen har du bestämt dig för platta på golv och vägg i ditt badrum och du kanske tänker att du är klar med dina beslut. Men nej. Nu kommer nämligen frågan från plattsättaren om vilken kakelsättning/mönster du vill ha på golv på väggar.

Eller så frågar han/hon inte utan förutsätter vilken sättning du vill ha, vilket kan resultera i att du kommer hem och blir besviken och att det inte alls ser ut som du hade tänkt dig.

Så, för att undvika att det händer ska du fundera igenom vilken kakelsättning/mönster som plattorna ska sättas. Och glöm inte att du ska bestämma detta för både golv och vägg.

Här är några olika vanliga exempel på olika kakelsättningar som är vanliga i en badrumsrenovering. 

Och på tal om kakelsättning, glöm inte heller att du ska bestämma kulör på fog och fogbredd. Om du känner dig osäker här kan du fråga leverantören av plattorna om de har något bra tips.


Vill du lyckas med din badrumsrenovering?

Skapa ditt drömbadrum och undvik fallgropar och kostsamma misstag med vår unika renoveringsguide för badrum.

Nu har vi sammanställt allt du behöver för att lyckas med din badrumsrenovering! Ta del av all vår kunskap från hundratalet helrenoveringar av badrum i denna nedladdningsbara e-bok. Följ den process som vi använder, ta del av vår kunskap och undvik kostsamma misstag. Läs mer här eller klicka på bilden nedan.

Renomate renoveringskit badrumsguiden renovera badrum badrumsguide
Allt du behöver för att skapa ditt drömbadrum. Unikt nedladdningsbart kit med badrumsinspiration, kunskap, budget och mycket mer.


Vill du ha hjälp med din badrumsrenovering? Anmäl dig här hjälper vi dig att planera, hitta rätt hantverkare och ger dig sen support under hela din badrumsrenovering.

Eller vill du fortsätta lära dig mer om renoveringar, få inspiration och se hur andra gjort är det bara att fortsätta kika på Renomate Tips och Inspiration.


Vill du ha mer tips och råd kring renoveringar?