fbpx
Mitt Renomate
Badrumsrenovering, Tips & guider

Hur du ska tänka när du renoverar ett litet badrum

Att renovera ett litet badrum kan vara en utmaning, men med rätt planering och smarta lösningar kan du maximera utrymmet och skapa en både stilfull och funktionell yta. Genom att utnyttja de bästa knepen för att skapa en luftig och rymlig känsla, kan du maximera potentialen i ditt badrum. Få ett litet badrum att kännas rymligare med våra bästa tips för små badrum.

Litet badrum renovering Renomate

Det finns många tips och tricks för att skapa intrycket av ett större badrum. Vi på Renomate har valt ut de bästa för att hjälpa dig förvandla ett litet badrum till en välkomnande oas.

Renomates tips för att renovera litet badrum

Planera noggrant

Oavsett badrummets storlek är det alltid nödvändigt att i god tid planera renoveringen noggrant för att uppnå bästa möjliga resultat. Tänk på hur du använder badrummet och vilka funktioner som är viktigast för dig. Detta är särskilt viktigt när du har ett litet badrum, där du behöver få plats med all nödvändig inredning och utrustning. Här krävs kreativitet för att frigöra utrymme och maximera funktionaliteten. Skissa på olika layoutalternativ och överväg vad som kan göras för att optimera utrymmet.

Läs mer om vår tjänst: Ritningar & Design

Det kan vara bra att anlita en professionell inredningsarkitekt eller designer som kan hjälpa till med att skapa en effektiv plan. Om du dessutom har en begränsad budget är det avgörande att upprätta en noggrann kostnadskalkyl för att säkerställa att pengarna räcker till hela projektet.

Välj ljusa färger i badrummet

Undvik för många olika mönster och färger – en enhetlig design bidrar till en luftigare känsla. Ljusa färger kan göra att ett litet rum känns större och luftigare. Välj därför ljusa nyanser på väggar, golv och tak. Vitt är ett klassiskt val, men även ljusa pasteller eller neutrala toner som beige och ljusgrått fungerar bra. Du kan också använda blanka ytor och speglar för att reflektera ljus och skapa en känsla av en stor yta.

Tänk smart förvaring

Bra förvaring är avgörande i ett litet badrum. Därför är det viktigt att använda alla möjliga ytor för att skapa förvaringsutrymme, men utan att det känns trångt. Först och främst är skåpförvaring både över och under handfatet en praktisk lösning. Genom att investera i en kommod och integrera smarta förvaringsalternativ i själva lådorna kan du effektivt organisera dina badrumsartiklar.

Något många också glömmer är att det ofta finns en outnyttjad väggyta över toaletten där du kan sätta upp förvaringsskåp eller hyllor. Några andra exempel på hur du kan utnyttja utrymmet effektivt är genom inbyggda hyllor i duschen och krokar eller handdukshängare på dörren.

Renomate badrum i källare platsbyggd kommod

Satsa på platsbesparande möbler och inredning

När det kommer till möbler och inredning i ett litet badrum är det viktigt att välja produkter som inte tar upp för mycket plats. En vägghängd toalett kan frigöra golvyta och genom att montera skåp och hyllor på väggen i stället för att stå på golvet ger det även ett mer öppet intryck. Välj gärna multifunktionella möbler, som spegelskåp med förvaring eller en duschlösning med inbyggda hyllor.

Välj rätt belysning

Belysningen spelar en stor roll i hur ett rum uppfattas. I ett litet badrum är det viktigt att ha tillräckligt med ljus, särskilt om det saknas naturligt ljus. Kombinera allmänbelysning med riktad belysning vid spegeln för att skapa en funktionell och behaglig miljö. LED-lampor är energieffektiva och ger ett klart, naturligt ljus som passar bra i badrum.

Använd stora kakelplattor

Valet av kakel påverkar hur stort rummet känns. Mindre kakelplattor kan göra att ett rum känns plottrigt och mindre än det faktiskt är. Större plattor, däremot, skapar en enhetlig yta som kan få rummet att se större ut. Rektangulära plattor placerade horisontellt får rummet att verka längre, medan vertikalt placerade plattor ger en känsla av högre takhöjd.

Ett av de bästa tipsen för att skapa en illusion av större utrymme är att använda stora kakelplattor i samma nyans på både golv och väggar, vilket skapar ett enhetligt och sammanhängande utseende. En blank kakelyta reflekterar dessutom ljuset bättre än en matt yta, vilket ytterligare förstärker känslan av större yta.

Helrenovering-badrum-Taby-med-vitt-kakel

Bild från Pinterest

Installera en duschvägg eller dusch med vikdörr

Valet av dusch är avgörande eftersom det kan påverka golvytan betydligt beroende på vilken typ av duschlösning du väljer. Att ersätta badkaret med en smidigare lösning som en duschvägg eller dusch med vikdörr är ofta nödvändigt.

För att spara utrymme är ett bra val att välja vikdörrar. Ett bra tips är att välja en duschvägg av klart glas som skapar en öppen och luftig känsla i badrummet. Den låter ljuset flöda fritt och gör att rummet känns större. Om du föredrar en duschdörr – välj en med transparenta väggar snarare än frostat glas eller en solid dörr.

Duschutrymmet är också en utmärkt plats för att skapa smart förvaring. Du kan hänga korgar på dörrarna eller bygga in förvaring i väggen för att maximera utrymmet.

Tänk på ventilationen

God ventilation är viktigt i alla badrum, men särskilt i små utrymmen där fukt lätt kan byggas upp. Se till att ditt badrum har en bra ventilationsfläkt och överväg att installera en fuktstyrd fläkt som automatiskt går igång när luftfuktigheten blir för hög. Detta hjälper till att förhindra mögel och fuktskador.

Generellt sätt ska man aldrig chansa, utan vid minsta osäkerhet, kolla med din förening eller en expert. För vid sådana stora förändringar är det viktigt att se till att allt är säkert att göra.

Utnyttja spegeleffekten

Till skillnad från de flesta badrumsmöbler där du vill minska storleken, gäller motsatsen för storleken på badrumsspegeln. En stor spegel är nämligen ett enkelt sätt att skapa en känsla av djup i rummet. Spegeln fungerar nämligen som en optisk illusion som förstorar rummet genom att reflektera ljuset.

Renomate planera badrumsrenovering

Uttnyttja takhöjden

När golvytan är begränsad är det viktigt att tänka vertikalt. Maximera utrymmet genom att utnyttja takhöjden fullt ut genom att skapa förvaring som sträcker sig ända upp till taket. Vidare kan du överväga att installera en långsmal spegel istället för en bred för att ytterligare öka känslan av höjd.

Ett annat exempel är att installera duschglas som sträcker sig från golv till tak som kan avgränsa det lilla badrummet och ge en känsla av större rymd. Genom att använda hela rummets vertikala utrymme skapas en illusion av höjd, vilket får rummet att kännas rymligare.

Att renovera ett litet badrum kan vara en utmaning, men med rätt planering och smarta lösningar kan du maximera utrymmet och skapa en både stilfull och funktionell yta.

Genom att utnyttja de bästa knepen för att skapa en luftig och rymlig känsla, kan du maximera potentialen i ditt badrum. Få ett litet badrum att kännas rymligare med våra bästa tips för små badrum.

Litet badrum renovering Renomate

Det finns många tips och tricks för att skapa intrycket av ett större badrum. Vi på Renomate har valt ut de bästa för att hjälpa dig förvandla ett litet badrum till en välkomnande oas.

Renomates tips för att renovera litet badrum

Klicka på det tips du vill läsa mer om.

Planera nogrannt

Oavsett badrummets storlek är det alltid nödvändigt att i god tid planera renoveringen noggrant för att uppnå bästa möjliga resultat.

Tänk på hur du använder badrummet och vilka funktioner som är viktigast för dig. Detta är särskilt viktigt när du har ett litet badrum, där du behöver få plats med all nödvändig inredning och utrustning. Här krävs kreativitet för att frigöra utrymme och maximera funktionaliteten. Skissa på olika layoutalternativ och överväg vad som kan göras för att optimera utrymmet.

Det kan vara bra att anlita en professionell inredningsarkitekt eller designer som kan hjälpa till med att skapa en effektiv plan. Om du dessutom har en begränsad budget är det avgörande att upprätta en noggrann kostnadskalkyl för att säkerställa att pengarna räcker till hela projektet.

Läs mer om vår tjänst Ritningar & Design här.

Välj ljusa färger

Undvik för många olika mönster och färger – en enhetlig design bidrar till en luftigare känsla. Ljusa färger kan göra att ett litet rum känns större och luftigare. Välj därför ljusa nyanser på väggar, golv och tak.

Vitt är ett klassiskt val, men även ljusa pasteller eller neutrala toner som beige och ljusgrått fungerar bra. Du kan också använda blanka ytor och speglar för att reflektera ljus och skapa en känsla av en stor yta.

Tänk smart förvaring

Bra förvaring är avgörande i ett litet badrum. Därför är det viktigt att använda alla möjliga ytor för att skapa förvaringsutrymme, men utan att det känns trångt.

Först och främst är skåpförvaring både över och under handfatet en praktisk lösning. Genom att investera i en kommod och integrera smarta förvaringsalternativ i själva lådorna kan du effektivt organisera dina badrumsartiklar.

Renomate badrum i källare platsbyggd kommod

Något många också glömmer är att det ofta finns en outnyttjad väggyta över toaletten där du kan sätta upp förvaringsskåp eller hyllor. Några andra exempel på hur du kan utnyttja utrymmet effektivt är genom inbyggda hyllor i duschen och krokar eller handdukshängare på dörren.

Satsa på platsbesparande möbler och inredning

När det kommer till möbler och inredning i ett litet badrum är det viktigt att välja produkter som inte tar upp för mycket plats.

En vägghängd toalett kan frigöra golvyta och genom att montera skåp och hyllor på väggen i stället för att stå på golvet ger det även ett mer öppet intryck.

Välj gärna multifunktionella möbler, som spegelskåp med förvaring eller en duschlösning med inbyggda hyllor.

Välj rätt belysning

Belysningen spelar en stor roll i hur ett rum uppfattas. I ett litet badrum är det viktigt att ha tillräckligt med ljus, särskilt om det saknas naturligt ljus.

Kombinera allmänbelysning med riktad belysning vid spegeln för att skapa en funktionell och behaglig miljö.

LED-lampor är energieffektiva och ger ett klart, naturligt ljus som passar bra i badrum.

Använd stora kakelplattor

Valet av kakel påverkar hur stort rummet känns. Mindre kakelplattor kan göra att ett rum känns plottrigt och mindre än det faktiskt är. Större plattor, däremot, skapar en enhetlig yta som kan få rummet att se större ut. Rektangulära plattor placerade horisontellt får rummet att verka längre, medan vertikalt placerade plattor ger en känsla av högre takhöjd.

Helrenovering-badrum-Taby-med-vitt-kakel

Ett av de bästa tipsen för att skapa en illusion av större utrymme är att använda stora kakelplattor i samma nyans på både golv och väggar, vilket skapar ett enhetligt och sammanhängande utseende. En blank kakelyta reflekterar dessutom ljuset bättre än en matt yta, vilket ytterligare förstärker känslan av större yta.

Installera en duschvägg eller dusch med vikdörr

Valet av dusch är avgörande eftersom det kan påverka golvytan betydligt beroende på vilken typ av duschlösning du väljer. Att ersätta badkaret med en smidigare lösning som en duschvägg eller dusch med vikdörr är ofta nödvändigt. För att spara utrymme är ett bra val att välja vikdörrar.

Ett bra tips är att välja en duschvägg av klart glas som skapar en öppen och luftig känsla i badrummet. Den låter ljuset flöda fritt och gör att rummet känns större. Om du föredrar en duschdörr – välj en med transparenta väggar snarare än frostat glas eller en solid dörr.

Renomate_badrumsrenovering_granitkeramik_norrvange_bricmate

Duschutrymmet är också en utmärkt plats för att skapa smart förvaring. Du kan hänga korgar på dörrarna eller bygga in förvaring i väggen för att maximera utrymmet.

Tänk på ventilationen

God ventilation är viktigt i alla badrum, men särskilt i små utrymmen där fukt lätt kan byggas upp. Se till att ditt badrum har en bra ventilationsfläkt och överväg att installera en fuktstyrd fläkt som automatiskt går igång när luftfuktigheten blir för hög. Detta hjälper till att förhindra mögel och fuktskador.

Utnyttja spegeleffekten

Till skillnad från de flesta badrumsmöbler där du vill minska storleken, gäller motsatsen för storleken på badrumsspegeln. En stor spegel är nämligen ett enkelt sätt att skapa en känsla av djup i rummet. 

Badrumsrenovering med badrumsskåp från IKEA

Spegeln fungerar nämligen som en optisk illusion som förstorar rummet genom att reflektera ljuset.

Utnyttja takhöjden

När golvytan är begränsad är det viktigt att tänka vertikalt. Maximera utrymmet genom att utnyttja takhöjden fullt ut genom att skapa förvaring som sträcker sig ända upp till taket. Vidare kan du överväga att installera en långsmal spegel istället för en bred för att ytterligare öka känslan av höjd.

Ett annat exempel är att installera duschglas som sträcker sig från golv till tak som kan avgränsa det lilla badrummet och ge en känsla av större rymd.

Genom att använda hela rummets vertikala utrymme skapas en illusion av höjd, vilket får rummet att kännas rymligare.


Sammanfattning

Renovering av ett litet badrum kräver kreativitet och noggrann planering. Genom att fokusera på ljusa färger, platsbesparande lösningar och smart förvaring kan du skapa ett funktionellt och stilfullt badrum som känns betydligt större än det faktiskt är.

Med dessa tips i åtanke är du väl rustad att börja ditt renoveringsprojekt och skapa ditt drömbadrum, även om det är litet i storlek.

Se exempel på en renovering av ett litet badrum genomförd med oss på Renomate:

Se hur Renomate hjälpte Thilde att förvandla hennes lilla badrum i Vasastan, Stockholm. Du kan läsa mer om badrumsrenoveringen här.

Vanliga frågor gällande badrumsrenoveringar

Vad kostar en helrenovering av ett badrum?

Spannet för en badrumsrenovering i brukar sträcka sig mellan 150 000 kr och 300 000 kr. Men det är viktigt att poängtera att det är en fingervisning. Kostnaden för badrumsrenoveringen kan både gå upp och ner beroende på valen du gör och badrummets nuvarande skick. För att lista ut vad en helrenovering av just ditt badrum kommer att kosta hjälper vi dig gärna att börja planera och budgetera utefter dina behov och förutsättningar.

Vad påverkar priset på en badrumsrenovering?

Kostnaden för en badrumsrenovering påverkas av en rad olika faktorer. Vissa faktorer såsom materialval kan du påverka, medan andra faktorer kan ligga utanför din kontroll.

Alltifrån badrummets nuvarande skick till dina materialval kommer att påverka vad just din badrumsrenovering kommer att kosta.

Hur lång tid tar en badrumsrenovering?

En badrumsrenovering tar oftast 4-8 veckor. En totalrenovering av ett badrum är tyvärr ingenting som görs på två veckor.

Badrumsrenoveringar är komplexa och det är många olika arbetsgrupper som ska in och jobba på en oftast ganska liten yta.

Kostar det något att renovera badrum med Renomate?

Att renovera med oss på Renomate är kostnadsfritt. Det är möjligt då vår renoveringstjänst skapar värden för våra anslutna byggbolag, något som de betalar oss för.

Uppdragen de får genom oss gör deras jobb enklare, tryggare och de sparar tid. En win win för alla helt enkelt.

Ta inspiration från nätet eller konsultera med någon av våra renoveringskompisar med lång erfarenhet inom badrumsrenoveringar för att få idéer och vidare vägledning. Kontakta oss idag för att boka en kostnadsfri konsultation.

Kontakta oss

Sammanfattning

Renoveringar behöver inte vara en källa till stress och oro om de planeras och hanteras på rätt sätt. Genom att följa våra tips kan du minimera stress- och orosmoment och maximera nöjet av att förvandla ditt hem.

Lycka till med din nästa renovering – förhoppningsvis innehåller den mindre orosmoment och stress!


Sammanfattning

Renovering av ett litet badrum kräver kreativitet och noggrann planering. Genom att fokusera på ljusa färger, platsbesparande lösningar och smart förvaring kan du skapa ett funktionellt och stilfullt badrum som känns betydligt större än det faktiskt är. Med dessa tips i åtanke är du väl rustad att börja ditt renoveringsprojekt och skapa ditt drömbadrum, även om det är litet i storlek.

Se exempel på en renovering av ett litet badrum genomförd med oss på Renomate:

Du kan läsa mer om badrumsrenoveringen här.


Vanliga frågor gällande badrumsrenoveringar

Vad kostar en helrenovering av ett badrum?

Spannet för en badrumsrenovering brukar sträcka sig mellan 150 000 kr och 300 000 kr. Men det är viktigt att poängtera att det är en fingervisning. Kostnaden för badrumsrenoveringen kan både gå upp och ner beroende på valen du gör och badrummets nuvarande skick. För att lista ut vad en helrenovering av just ditt badrum kommer att kosta hjälper vi dig gärna att börja planera och budgetera utefter dina behov och förutsättningar.

Vad påverkar priset på en badrumsrenovering?

Kostnaden för en badrumsrenovering påverkas av en rad olika faktorer. Vissa faktorer såsom materialval kan du påverka, medan andra faktorer kan ligga utanför din kontroll.

Alltifrån badrummets nuvarande skick till dina materialval kommer att påverka vad just din badrumsrenovering kommer att kosta.

Hur lång tid tar en badrumsrenovering?

En badrumsrenovering tar oftast 4-8 veckor. En totalrenovering av ett badrum är tyvärr ingenting som görs på två veckor.

Badrumsrenoveringar är komplexa och det är många olika arbetsgrupper som ska in och jobba på en oftast ganska liten yta.

Kostar det något att renovera badrum med Renomate?

Att renovera med oss på Renomate är kostnadsfritt. Det är möjligt då vår renoveringstjänst skapar värden för våra anslutna byggbolag, något som de betalar oss för.

Uppdragen de får genom oss gör deras jobb enklare, tryggare och de sparar tid. En win win för alla helt enkelt.

Ta inspiration från nätet eller konsultera med någon av våra renoveringskompisar med lång erfarenhet inom badrumsrenoveringar för att få idéer och vägledning.

Kontakta oss idag för att boka en kostnadsfri konsultation!

Om du behöver ytterligare hjälp eller rådgivning finns vi på Renomate här för att stödja dig under hela processen. Kontakta oss idag för att få mer information och diskutera din kommande renovering – vi är här för att göra din renoveringsresa så smidig och stressfri som möjligt.

Kontakta oss
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound