Vill du designa och rita upp ditt badrum? En av de första sakerna du ska göra när du ska helrenovera ditt badrum är att fundera igenom vilka behov du har som ditt nya badrum ska tillgodose. När du sen har kartlagt dina behov kan du börja rita och designa ditt badrum.

Bild från vår nylanserade badrumsguide – Så designar och planerar du ett badrum i 5 steg
IDENTIFIERA DINA BEHOV

När du står inför en helrenovering av badrum är det lätt att börja fundera på färg och form. Det som lätt händer då är att du designar ett badrum som är snyggt men som inte tillgodoser dina behov. Och eftersom en helrenovering av badrum är en stor investering vill du såklart att det ska bli och kännas rätt.

Så, vare sig du har ett stort eller litet badrum är det viktigt att du identifierar vilka behov du eller dem som ska använda badrummet har.

Så hur identifierar du dina behov?
Nedan har vi sammanställt en lista med 10 frågor som du kan besvara för att börja kartlägga dina behov. Tips är att skriva ner svaren på frågorna och om ni är två eller flera som är med och planerar, låt alla besvara frågorna. Jämför sen svaren och se om ni tycker lika.

10 frågor för att identifiera dina behov inför din badrumsrenovering

 1. Hur många är ni som ska använda badrummet?
 2. Kommer dessa personer att använda badrummet samtidigt?
 3. Hur ser morgon- och kvällsrutinerna ut? Är alla i badrummet samtidigt?
 4. Vilken känsla vill du få när du går in i badrummet?
 5. Vad, om något, älskar du med ditt nuvarande badrum?
 6. Vad, om något, ogillar du med ditt nuvarande badrum?
 7. Hur många flaskor, handdukar och annat har du som ska få plats?
 8. Hur många handdukar behöver hänga på tork samtidigt?
 9. I duschen, vart ställer du dina flaskor? Funkar det bra?
 10. Vill du ha tvättmaskin i badrummet?

RITA PLANLÖSNING TILL DITT NYA BADRUM

När du sen har kartlagt dina behov är det dags att börja skissa på en planlösning. Det är nu du kommer att märka om allt du har behov för kommer att få plats i badrummet.

Det är lätt att tänka att planlösningen i badrummet är vad den är och att den inte går att ändra på. Eller kanske glömma bort att fundera på den överhuvudtaget. Men det är smart att fundera igenom om
planlösningen verkligen tillgodoser dina behov.

Bild från vår nylanserade badrumsguide – Så designar och planerar du ett badrum i 5 steg

Dags att rita upp din planlösning

Vare sig du använder dig av papper och penna, ett ritprogram eller låter var badrumsdesigner hjälpa dig så är det viktigt att du tar fram en skiss. Både för att du ska få en känsla för planlösningen och att allt får plats men också sen när du pratar med hantverkare.

Här kommer några tips och råd på vägen:

 • Rita skalenligt
 • Rita in dörrar och fönster
 • Rita in badkar och dusch
 • Rita in WC
 • Rita in kommod och andra förvaringslösningar

Tänk också på att det behöver finnas utrymme för att öppna duschdörrar och skåp så att du inte ritar in något som sen inte fungerar. Rita gärna upp flera varianter av planlösningen för att komma fram till vilken den bästa planlösningen är.

Är det dyrare att ändra planlösning i badrummet än att behålla den befintliga?

Det du ska tänka på är att ändra planlösningen så att tex dusch och WC byter position nästintill alltid
är förknippat med mera jobb för hantverkarna vilket drar upp arbetskostnaden en del. Men eftersom att badrummets planlösningen bidrar till den övergripande känslan, kan det absolut vara värt att undersöka möjligheten att byta positioner.

Om du bor i en bostadsrättsförening är det viktigt att du stämmer av med styrelsen vad som gäller kring planlösningsändringar.


FÖRBERED DIN BADRUMSRENOVERING – UNIKT RENOVERINGSKIT!

Allt du behöver för att designa och rita ditt badrum som ett proffs! Nu kan kan du ta del av all vår kunskap från hundratalet helrenoveringar av badrum så att du också kan skapa ditt drömbadrum. Följ den process som vi använder, ta del av vår kunskap och undvik kostsamma misstag. Läs mer här

Renomate renoveringskit badrumsguiden renovera badrum badrumsguide

Vill du ha hjälp med att ta dina renoveringstankar vidare? Anmäl dig här hjälper vi dig att planera, hitta rätt hantverkare och ger dig sen support under hela renoveringen.

Eller vill du fortsätta lära dig mer om renoveringar, få inspiration och se hur andra gjort är det bara att fortsätta kika på Renomate Tips och Inspiration.


Vill du ha mer tips och råd kring renoveringar?