fbpx
Mitt Renomate
Tips & guider

Skapa den ultimata uteplatsen

Nu är utomhussäsongen äntligen igång i Sverige! När temperaturen stiger, dras våra tankar till utelivet. Blomstrande blommor och doften från grillkvällar lockar oss ut på verandan eller uteplatsen tillsammans med vänner och familj. Oavsett om du har en liten balkong eller en rymlig uteplats, finns det många sätt att göra din utomhusyta både funktionell och vacker. Här är vår bästa tips för att skapa den ultimata uteplatsen.

Solig uteplats altan Renomate

Bild från Pinterest.

Sommaren är den perfekta tiden att förvandla din uteplats till en inbjudande oas där du kan njuta av långa dagar och ljumma kvällar. Föreställ dig en plats där du kan koppla av under en klarblå himmel, omgiven av grönskande växter och bekväma möbler som bjuder in till långa samtal och stilla stunder med nära och kära. Senare, när solen går ner, skapar ljusslingor och lyktor en magisk atmosfär runt omkring platsen. Att inreda en uteplats är som att måla en tavla med naturens alla färger och material som palett – vi på Renomate hjälper dig att förverkliga just din ultimata uteplats.

Vad vill du ha för uteplats?

Varje detalj, från personliga dekorationer till handplockade textilier, speglar din unika stil och skapar en känsla av att uteplatsen känns som en naturlig förlängning av ditt hem. Oavsett om du vill ha en plats för underhållande middagar eller en fristad för personlig avkoppling, har du möjligheten att göra platsen både vacker och funktionell.

Innan du sätter igång att planera och inreda uteplatsen är det viktigt att noggrant överväga hur utrymmet kommer att användas. Fundera t.ex. över följande:

Planerar du att hålla sociala tillställningar?

Om du njuter av att vara värd och ordna middagsbjudningar, grillfester eller andra sociala tillställningar regelbundet, överväg behovet av en rymlig matplats, loungeområde och eventuell grillplats.

Hur många gäster förväntar du dig att kunna underhålla samtidigt?

Detta hjälper dig att bestämma storleken på din sittgrupp och andra möbleringsval.

Är du ute efter en lugn plats att koppla av och varva ner?

Prioritera bekväma sittplatser, kanske med en hängmatta eller en mysig läshörna.

Behöver din utomhusplats vara barn- eller husdjursvänlig?

Se över säkerhetsåtgärder, som stängsel eller barnsäkra lekområden, för att skapa en säker och rolig miljö.

Genom att svara på dessa frågor har du en bra grund till att skapa en utomhusplats som är perfekt anpassad för just dina specifika behov och önskemål.

Liten uteplats Renomate

Bild från Pinterest.

Vad trendar just nu?

Året 2024 bjuder på många nya, såväl tidigare, trender för uteplatsen.

Smart teknik

Tekniken finns såväl inne som utomhus. Med smart belysning som anpassar sig efter dagens skiftningar och vädertåliga högtalare för din favoritmusik under öppen himmel, är det numera enkelt att få rätt atmosfär utan större ansträngning. Automatiserade bevattningssystem håller också större trädgårdar levande med minimal ansträngning. Genom att välja och integrera rätt teknik på ett personligt sätt kan din utomhusplats bli en plats där modern bekvämlighet möter naturlig skönhet på ett magiskt vis.

Grönt är skönt

Oavsett om du bor i en lägenhet med liten balkong eller har ett hus med en riktig trädgård, har det blivit allt mer populärt att köpa och plantera olika växter. Att omge sig med grönska, oavsett utrymme, ger dessutom både skönhet och lugn till ditt hem. Klättrande växter och rankor längs väggar eller staket kan vara vackert att se på, eller så kan du placera växter och blommor i krukor och sprida dem över hela området för att skapa en charmig och färgstark atmosfär. Använd gärna krukor i olika storlekar och höjder, och välj växter som trivs i utomhusmiljön.

Solig uteplats altan Renomate

Bild från Pinterest.

Naturnära eller vågad?

Årets färgtrender för utomhusplatser bjuder på en rad roliga, men olika, val. Vill du följa trenderna så får du stå inför valet mellan lugna, naturnära nyanser eller vågade färger som blått, gult, grönt och rött. Fundera över vilken känsla du vill skapa på din uteplats – en avslappnad och harmonisk atmosfär eller en utomhusmiljö som utstrålar liv och karaktär. Din personliga smak och stil spelar en stor roll här, och genom att välja rätt färger kan du verkligen lyfta fram den personliga känslan på din utomhusplats.

Uteplatsens sociala värde

När sommarsolen börjar skina och temperaturen stiger, väcks den där längtan att flytta ut till sin uteplats. Idag använder vi våra uteplatser för allt från avkoppling, sociala tillställningar, matlagning till förvaring. Många ser sina utomhusplatser som en central samlingspunkt för familj och vänner under sommaren, och därför har utomhuskök blivit allt vanligare och vi tror oss också se ännu fler utomhusmatplatser och utomhusvardagsrum under 2024. Här kan du prioritera sittplatser – ju mer plats, desto bättre för både avkoppling och sociala sammankomster.

Altan uteplats Renomate

Bild från Pinterest.

7 tips för en inbjudande och mysig uteplats

Har du redan grunden på plats bör ditt fokus ligga på att inreda din uteplats för att göra den så mysig och funktionell som möjligt. Genom att skapa en inbjudande uteplats kan du förvandla utomhusmiljön till en mer personlig fristad.

1. Skapa en grundläggande plan

Innan du börjar inreda är det bra att ha en plan. Ta mått på din uteplats och bestäm vilka olika områden du vill skapa, till exempel en matplats, en loungehörna och kanske en läshörna. Detta hjälper dig att organisera utrymmet och välja lämpliga möbler och dekorationer.

2. Möbler

Välj möbler som passar ditt utrymme och din stil. För mindre ytor kan fällbara eller stapelbara möbler vara praktiska. För större ytor, överväg soffor, fåtöljer och matbord i tåliga material som teak, aluminium eller konstrotting.

3. Textilier

Tänk dig att krypa upp i soffan med en varm filt, omgiven av fluffiga kuddar, medan du njuter av en stjärnklar himmel – den perfekta avslutningen på dagen! Ett av våra tips är därför att komplettera dina möbler med mjuka kuddar, dynor och härliga filtar eller plädar för att skapa en mysig atmosfär under svala kvällar. Välj gärna utomhustextilier som är vatten- och UV-beständiga för att njuta av komforten längre!

Textilier är inte bara med och skapar en välkomnande atmosfär – de har också förmågan att förändra din uteplats färgschema. Med minimalistiska färger eller toner som grund kan en enda färgstark textil göra en dramatisk skillnad och lyfta hela uteplatsens karaktär.

4. Belysning

När mörkret faller blir belysningen avgörande för att skapa en mysig uteplats. Använd levande ljus, portabel belysning, solcellsbelysning och ljusslingor för att få rätt stämning och för att förlänga kvällarna utomhus. Placera gärna ljuskällorna på varierande höjder och platser, såsom på soffbordet, sidobord och i taket med en ljusslinga eller taklampa.

Ett annat snabbt sätt att göra din plats mer mysig och inbjudande är genom att investera i en vacker eldstad. Dessa är perfekta att använda under kalla höst- och vinterdagar, men de är även trevliga att tända under små grillkvällar eller kyliga sommarnätter. Placera loungemöbler runt den och njut av både värme, skenande ljus och mysig stämning!

5. Växter och grönska

Att integrera växter och blommor i ditt utrymme är avgörande för att skapa en levande och inbjudande miljö. Detta är särskilt viktigt om du bor i en lägenhet med balkong eller har en uteplats med mindre grönska, men gäller även i grönskande trädgårdar.

6. Dekorationer

Små detaljer kan göra stor skillnad. Lägg till personliga dekorationer som lyktor, mattor, konstverk och vaser för att skapa en unik och välkomnande atmosfär.

7. Skydda mot skuggan och regnet

Solen är fantastisk och vi vill vara ute i den så mycket vi kan under högsommar. Det är dock viktigt att skydda sig mot solen och skapa skugga på sin uteplats, installera därför en pergola, markis eller parasoll – detta kommer göra ditt utomhusutrymme mer användbart både under de varmaste dagarna och regniga dagar.

3 bonustips för underhåll och hållbarhet av uteplatsen

För att din uteplats ska förbli vacker och funktionell under lång tid vill vi även lämna dig med tre viktiga tips för att bevara din uteplats:

1. Skydda möblerna

Använd möbelskydd när utemöblerna inte används, särskilt under vintermånaderna, för att förlänga deras livslängd. Om möjligheten finns kan du givetvis också flytta in dina utemöbler inomhus.

2. Regelbunden rengöring

Håll din uteplats ren genom att regelbundet sopa och tvätta ytorna. Glöm inte att också eventuellt olja eller behandla däcket för att skydda det mot väder och slitage.

3. Kontrollera växterna

Se till att vattna och sköta om dina växter regelbundet och byt ut växter som inte trivs för att hålla ditt utomhusutrymme fräscht.

Sammanfattning

Att inreda din uteplats kan förvandla den till en förlängning av ditt hem, där du kan koppla av, umgås och njuta av naturen. Med noggrann planering, rätt material och kreativa inredningsidéer kan du skapa en ultimat uteplats som du kommer att älska att spendera tid på hela sommaren och långt in på hösten.

Kom ihåg: Även en liten förändring gör stor skillnad!


Vill du ha hjälp med att planera och inreda din uteplats? Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig att förvandla dina visioner till verklighet!

Kontakta oss

Nu är utomhussäsongen äntligen igång i Sverige! När temperaturen stiger, dras våra tankar till utelivet. Blomstrande blommor och doften från grillkvällar lockar oss ut på verandan eller uteplatsen tillsammans med vänner och familj.

Oavsett om du har en liten balkong eller en rymlig uteplats, finns det många sätt att göra din utomhusyta både funktionell och vacker. Här är vår bästa tips för att skapa den ultimata uteplatsen.

Solig uteplats altan Renomate

Bild från Pinterest.

Sommaren är den perfekta tiden att förvandla din uteplats till en inbjudande oas där du kan njuta av långa dagar och ljumma kvällar. Föreställ dig en plats där du kan koppla av under en klarblå himmel, omgiven av grönskande växter och bekväma möbler som bjuder in till långa samtal och stilla stunder med nära och kära. Senare, när solen går ner, skapar ljusslingor och lyktor en magisk atmosfär runt omkring platsen.

Att inreda en uteplats är som att måla en tavla med naturens alla färger och material som palett – vi på Renomate hjälper dig att förverkliga just din ultimata uteplats.

Vad vill du ha för uteplats?

Varje detalj, från personliga dekorationer till handplockade textilier, speglar din unika stil och skapar en känsla av att uteplatsen känns som en naturlig förlängning av ditt hem. Oavsett om du vill ha en plats för underhållande middagar eller en fristad för personlig avkoppling, har du möjligheten att göra platsen både vacker och funktionell.

Innan du sätter igång att planera och inreda uteplatsen är det viktigt att noggrant överväga hur utrymmet kommer att användas. Fundera t.ex. över följande:

Solig uteplats altan Renomate

Bild från Pinterest.

Planerar du att hålla sociala tillställningar?

Om du njuter av att vara värd och ordna middagsbjudningar, grillfester eller andra sociala tillställningar regelbundet, överväg behovet av en rymlig matplats, loungeområde och eventuell grillplats.

Hur många gäster förväntar du dig att kunna underhålla samtidigt?

Detta hjälper dig att bestämma storleken på din sittgrupp och andra möbleringsval.

Är du ute efter en lugn plats att koppla av och varva ner?

Prioritera bekväma sittplatser, kanske med en hängmatta eller en mysig läshörna.

Behöver din utomhusplats vara barn- eller husdjursvänlig?

Se över säkerhetsåtgärder, som stängsel eller barnsäkra lekområden, för att skapa en säker och rolig miljö.

Genom att svara på dessa frågor har du en bra grund till att skapa en utomhusplats som är perfekt anpassad för just dina specifika behov och önskemål.

Bild från Pinterest.

Vad trendar just nu?

Året 2024 bjuder på många nya, såväl tidigare, trender för uteplatsen.

Smart teknik

Tekniken finns såväl inne som utomhus. Med smart belysning som anpassar sig efter dagens skiftningar och vädertåliga högtalare för din favoritmusik under öppen himmel, är det numera enkelt att få rätt atmosfär utan större ansträngning.

Automatiserade bevattningssystem håller också större trädgårdar levande med minimal ansträngning. Genom att välja och integrera rätt teknik på ett personligt sätt kan din utomhusplats bli en plats där modern bekvämlighet möter naturlig skönhet på ett magiskt vis.

Grönt är skönt

Oavsett om du bor i en lägenhet med liten balkong eller har ett hus med en riktig trädgård, har det blivit allt mer populärt att köpa och plantera olika växter. Att omge sig med grönska, oavsett utrymme, ger dessutom både skönhet och lugn till ditt hem.

Klättrande växter och rankor längs väggar eller staket kan vara vackert att se på, eller så kan du placera växter och blommor i krukor och sprida dem över hela området för att skapa en charmig och färgstark atmosfär. Använd gärna krukor i olika storlekar och höjder, och välj växter som trivs i utomhusmiljön.

Naturnära eller vågad i färgval?

Årets färgtrender för utomhusplatser bjuder på en rad roliga, men olika, val. Vill du följa trenderna så får du stå inför valet mellan lugna, naturnära nyanser eller vågade färger som blått, gult, grönt och rött.

Fundera över vilken känsla du vill skapa på din uteplats – en avslappnad och harmonisk atmosfär eller en utomhusmiljö som utstrålar liv och karaktär. Din personliga smak och stil spelar en stor roll här, och genom att välja rätt färger kan du verkligen lyfta fram den personliga känslan på din utomhusplats.

Uteplatsens sociala värde

När sommarsolen börjar skina och temperaturen stiger, väcks den där längtan att flytta ut till sin uteplats. Idag använder vi våra uteplatser för allt från avkoppling, sociala tillställningar, matlagning till förvaring.

Många ser sina utomhusplatser som en central samlingspunkt för familj och vänner under sommaren, och därför har utomhuskök blivit allt vanligare och vi tror oss också se ännu fler utomhusmatplatser och utomhusvardagsrum under 2024. Här kan du prioritera sittplatser – ju mer plats, desto bättre för både avkoppling och sociala sammankomster.

Belysning uteplats Renomate

Bild från Pinterest.

7 tips för en inbjudande och mysig uteplats

Har du redan grunden på plats bör ditt fokus ligga på att inreda din uteplats för att göra den så mysig och funktionell som möjligt. Genom att skapa en inbjudande uteplats kan du förvandla utomhusmiljön till en mer personlig fristad.

1. Skapa en grundläggande plan

Innan du börjar inreda är det bra att ha en plan. Ta mått på din uteplats och bestäm vilka olika områden du vill skapa, till exempel en matplats, en loungehörna och kanske en läshörna. Detta hjälper dig att organisera utrymmet och välja lämpliga möbler och dekorationer.

2. Möbler

Välj möbler som passar ditt utrymme och din stil. För mindre ytor kan fällbara eller stapelbara möbler vara praktiska. För större ytor, överväg soffor, fåtöljer och matbord i tåliga material som teak, aluminium eller konstrotting.

3. Textilier

Tänk dig att krypa upp i soffan med en varm filt, omgiven av fluffiga kuddar, medan du njuter av en stjärnklar himmel – den perfekta avslutningen på dagen! Ett av våra tips är därför att komplettera dina möbler med mjuka kuddar, dynor och härliga filtar eller plädar för att skapa en mysig atmosfär under svala kvällar. Välj gärna utomhustextilier som är vatten- och UV-beständiga för att njuta av komforten längre!

Textilier är inte bara med och skapar en välkomnande atmosfär – de har också förmågan att förändra din uteplats färgschema. Med minimalistiska färger eller toner som grund kan en enda färgstark textil göra en dramatisk skillnad och lyfta hela uteplatsens karaktär.

4. Belysning

När mörkret faller blir belysningen avgörande för att skapa en mysig uteplats. Använd levande ljus, portabel belysning, solcellsbelysning och ljusslingor för att få rätt stämning och för att förlänga kvällarna utomhus. Placera gärna ljuskällorna på varierande höjder och platser, såsom på soffbordet, sidobord och i taket med en ljusslinga eller taklampa.

Ett annat snabbt sätt att göra din plats mer mysig och inbjudande är genom att investera i en vacker eldstad. Dessa är perfekta att använda under kalla höst- och vinterdagar, men de är även trevliga att tända under små grillkvällar eller kyliga sommarnätter. Placera loungemöbler runt den och njut av både värme, skenande ljus och mysig stämning!

5. Växter och grönska

Att integrera växter och blommor i ditt utrymme är avgörande för att skapa en levande och inbjudande miljö. Detta är särskilt viktigt om du bor i en lägenhet med balkong eller har en uteplats med mindre grönska, men gäller även i grönskande trädgårdar.

6. Dekorationer

Små detaljer kan göra stor skillnad. Lägg till personliga dekorationer som lyktor, mattor, konstverk och vaser för att skapa en unik och välkomnande atmosfär.

7. Skydda mot skuggan och regnet

Solen är fantastisk och vi vill vara ute i den så mycket vi kan under högsommar. Det är dock viktigt att skydda sig mot solen och skapa skugga på sin uteplats, installera därför en pergola, markis eller parasoll – detta kommer göra ditt utomhusutrymme mer användbart både under de varmaste dagarna och regniga dagar.

Bild från Pinterest.

3 bonustips för underhåll och hållbarhet av uteplatsen

För att din uteplats ska förbli vacker och funktionell under lång tid vill vi även lämna dig med tre viktiga tips för att bevara din uteplats:

Det är ett viktigt beslut att göra ett val som man kommer att vara nöjd med under lång tid framöver. Därför vill vi ge dig en snabbkurs i vanliga färgtyper du kan välja mellan vid målning av träfasader och träfönster.

1. Skydda möblerna

Använd möbelskydd när utemöblerna inte används, särskilt under vintermånaderna, för att förlänga deras livslängd. Om möjligheten finns kan du givetvis också flytta in dina utemöbler inomhus.

2. Regelbunden rengöring

Håll din uteplats ren genom att regelbundet sopa och tvätta ytorna. Glöm inte att också eventuellt olja eller behandla däcket för att skydda det mot väder och slitage.

3. Kontrollera växterna

Se till att vattna och sköta om dina växter regelbundet och byt ut växter som inte trivs för att hålla ditt utomhusutrymme fräscht.

Bild från Pinterest.

Sammanfattning

Att inreda din uteplats kan förvandla den till en förlängning av ditt hem, där du kan koppla av, umgås och njuta av naturen. Med noggrann planering, rätt material och kreativa inredningsidéer kan du skapa en ultimat uteplats som du kommer att älska att spendera tid på hela sommaren och långt in på hösten. 

Kom ihåg: Även en liten förändring gör stor skillnad!


Vill du ha hjälp med att planera och inreda din uteplats? Kontakta oss idag och låt oss hjälpa dig att förvandla dina visioner till verklighet!

Kontakta oss
Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound