Funderar du på att bygga en platsbyggd bokhylla?
En platsbyggd bokhylla kan lyfta vilket rum som helst. Men var ska du börja för att planera för din platsbyggda hylla? Hur ska den se ut, vilket syfte ska den fylla och i vilket rum ska du ha den?
Vill du ha hjälp att planera din platsbyggda bokhylla? Anmäl ditt projekt hos Renomate och låt en av våra renoveringskompisar sköta din renovering helt utan extra kostnad.
Att bygga en platsbyggd bokhylla är ofta en fantastisk lösning för att skapa mera förvaring men även för att addera ett designelement till ett rum.
Eftersom att den platsbyggs så är det egentligen bara rummets bredd och höjd som sätter ramarna för hur den kan se ut.
GUIDE TILL PLATSBYGGD BOKHYLLA
Men hur går man från ide till färdig platsbyggd bokhylla? Börja med att läsa igenom vår guide och ta sen fram papper, penna och en tumstock och börja skissa på hur just din hylla ska se ut.
- Varför vill du ha en platsbyggd bokhylla?
Vad har du för behov? Är det för att du behöver mera förvaring? Behöver du någonstans att gömma TV:n som i nedan platsbyggda bokhylla eller har du en tom vägg som du inte vet vad ska göra med?
Försök att skriva ner dina ”varför” så att du inte bygger en platsbyggd bokhylla som inte uppfyller dina behov. - Vilken stil vill du ha på den platsbyggda bokhyllan?
Vilken stil vill du ha på din platsbyggda bokhylla och kan stilen kombineras med dina behov? Ska den vara helt inbyggd eller fungera mer som en modul som i ovankant inte går upp till taklisten? Målas med samma färg som väggfärgen som nedan bild eller måla in den med snickerifärgen?
- Vilken storlek ska bokhyllan ha?
Det är egentligen bara väggens höjd och bredd som sätter ramarna för den platsbyggda bokhyllans yttermått. Det går att bygga hela vägen upp till tak eller som här på bilden, stanna en bit upp på väggen.
- Hyllstorlek och dörrar
När du har bestämt yttermåtten är det dags att fundera på storleken på hyllorna i den platsbyggda bokhyllan. Ska alla hyllor vara lika stora? Eller vill du skapa lite dynamik med olika mått? Vill du ha dörrar nedtill eller hyllplan hela vägen ner till golv som på bilden nedan.
- Vilket material och mått på hyllplanen?
Det vanligaste materialet att bygga en platsbyggd bokylla i, om du tänkt att måla den är i mdf. Mdf finns olika tjocklekar där 19 mm eller 22 mm är det vanligaste. Det bästa är att fråga snickaren som ska bygga vilket material han eller hon brukar använda till platsbyggda bokhyllor.
SAMMANFATTNING
I den här artikeln har vi samlat ihop bilder, tankar och ideér som vi fått genom olika renoveringsprojekt där vi hjälpt kunden att planera och sen bygga en platsbyggd bokhylla. Ett sista tips är att även fundera igen om du vill ha eluttag eller belysning i din platsbyggda bokhylla.
Känner du dig redo att renovera men mindre sugen på att göra det på egen hand? Vi på Renomate hjälper dig att planera, hitta rätt hantverkare och ger dig sen support under hela renoveringen. Och ja, det är kostnadsfritt. Helt enkelt ett enklare och smidigare sätt att renovera.
Läs mer om våra renoveringar här: Renomate Tips och Inspiration.