fbpx
Mitt Renomate
Tips & guider

Planerar du att renovera fritidshuset? Se våra bästa tips!

Sommaren 2024 är här och många ser fram emot att skapa nya minnen med nära och kära och speciellt få njuta av sin semester i fritidshuset. Oavsett om du har ärvt en sommarstuga, bott in dig i ett gammalt torp, eller nyligen köpt nytt, kanske du känner att det är dags att ge huset en uppfräschning. Att förbättra ditt fritidshus behöver inte vara överväldigande om du planerar noggrant och i god tid. I denna artikel delar vi med oss av viktiga överväganden att ta hänsyn till för att säkerställa en framgångsrik renovering.

Fritidshus sommar Renomate

Renomates guide för renovering av fritidshus

Renovering av torp, fritidshus & sommarstuga

Kärt barn har många namn – oavsett om du kallar det fritidshus, sommarstuga på landet, torp i skogen eller sommarhus vid kusten. Gemensamt för de alla är att de ger en möjlighet till avkoppling och återhämtning i en annan miljö än hemma. Dessutom kan det ge en känsla av frihet och en chans att komma närmare naturen, men det är även en typisk plats för familj och vänner att samlas och skapa minnen.

Genom att renovera sitt fritidshus förbättras inte enbart utseendet och funktionaliteten, utan det ger också ett tillfälle till att sätta sin egen personliga prägel på det – samtidigt som man kan maximera dess potential som reträtt från vardagens stress.

Utvärdera renoveringsbehoven

Innan du börjar ditt renoveringsprojekt är det viktigt att noggrant planera och överväga dina behov och önskemål. Att renovera ett fritidshus kan ha flera olika syften beroende på dina mål.

Några vanliga anledningar till varför man väljer att genomföra en renovering:

Förbättra sociala utrymmen

Många väljer att renovera för att skapa bättre ytor för umgänge och avkoppling. Det kan innebära att bygga om köket för att få en öppen planlösning, skapa en större vardagsrumsdel eller anlägga en uteplats för sommarens grillkvällar. Att ha välplanerade sociala utrymmen kan göra vistelsen i fritidshuset ännu trevligare för både familj och vänner.

Bygga ut för större yta

När familjen växer eller om man bara vill ha mer utrymme för avkoppling kan en tillbyggnad vara en bra lösning. Genom att bygga ut kan du skapa extra sovrum, ett större badrum, eller kanske ett gästhus. En större yta ger mer komfort och flexibilitet i hur fritidshuset används. 

Fräscha upp utseendet och underhåll

Efter några år kan fritidshuset börja se slitet ut. En renovering som fokuserar på att förbättra utseendet kan innebära allt från att måla om fasaden, byta tak eller uppdatera interiören med nya material och färger. Ett fräscht och uppdaterat utseende kan göra huset mer inbjudande och trivsamt.

Öka bostadsvärdet

Genom att investera i renovering kan du också öka värdet på ditt fritidshus. Det kan vara särskilt viktigt om du planerar att sälja eller hyra ut huset i framtiden. Funktionella förbättringar som energieffektiva fönster, modern uppvärmning eller ett nytt badrum kan göra huset mer attraktivt på marknaden och därmed höja dess värde.

När planeringen är klar är nästa steg att bestämma vilka områden som ska fokuseras på. Gå igenom varje område och identifiera vad som behöver uppdateras eller repareras – oavsett om det är tak, väggar, golv eller installationsarbeten som el och VVS. Prioritera de områden som kommer att ge dig mest nytta och glädje. Detta kommer att leda till att du skapar en tydligare vision för ditt projekt och göra mer välinformerade beslut längs vägen.

Fritidshus sommar Renomate

Har du svårt att prioritera – prioritera funktionalitet

Prioritera då funktionalitet då det är nyckeln när det gäller att skapa en bekväm och användbar miljö i ditt fritidshus. Så om du har en stram budget, se till att renoveringen fokuserar på att förbättra funktionen i dina mest använda utrymmen. Detta kan vara att exempelvis att bygga ut huset för att möjliggöra fler sovplatser, fräscha upp badrummet, förbättra isoleringen eller maximera utomhusplatsen för säsongen.

Skapa en realistisk budget

När man väl satt igång med utvärderingen av sitt fritidshus är det lätt att bli överväldigad och vilja fixa allt på en gång. En renovering kommer att kosta pengar, ibland mer än vad man först trott, och det är vanligt att gå över budget. Därför är det viktigt att räkna noggrant – och sedan räkna igen. Med en sådan tydlig plan och strikt budget kan du minimera risken för oväntade utgifter under renoveringsprocessen.

Vad är fasadens status?

Fasaden är det första intrycket som de flesta får av din stuga eller ditt torp, så det är viktigt att den hålls i gott skick. Innan du renoverar ditt fritidshus är det därför ytterst viktigt att noggrant undersöka fasaden. Ibland räcker en enkel målning, där exempelvis falu rödfärg är ett populärt alternativ. Ett annat utmärkt alternativ är linoljefärg, som inte bara ger fasaden ett vackert utseende utan också skyddar träet mot väder och vind.

Lär dig mer om vanliga träfärger
Boka möte för fasad

Om fasaden är gammal eller i dåligt skick kan det krävas större åtgärder, som att delvis eller helt byta ut den. Det är också avgörande att kontrollera för vatten- och mögelskador för att undvika framtida problem. Regelbundet underhåll är nyckeln att bevara fritidshuset och

Prioritera taket och grunden

Att uppmärksamma taket och grunden är också av stor vikt när du renoverar ditt fritidshus. Det är avgörande att först utvärdera och åtgärda eventuella problem med dessa grundläggande delar innan du går vidare till interiören. Att fixa väggar, golv och kök blir meningslöst om taket läcker eller om grunden är skadad av vattenintrång. Se därför till att taket och grunden är i gott skick för att säkerställa en hållbar och långvarig renovering.

Se över husets fönster

Att se till att fönstren fungerar korrekt är avgörande för att säkerställa optimal isolering, komfort och energieffektivitet. Renovering av fönster innebär vanligtvis att man byter ut skadade delar och glas samt målar de nya fönstren med högkvalitativ färg. Är större delar av fönstren gamla eller i alltför dåligt skick kan det vara värt att överväga att installera helt nya fönster för att förbättra både utseendet och funktionen.

Läs mer om fönsterrenovering
Röd träfasad renovering Renomate

Bevara charmen – gamla vs nya byggnader

Gamla hus fungerar på ett helt annat sätt än moderna byggnader, där skillnaderna är viktigt att ta hänsyn till vid renovering. Här är några utvalda punkter vi tycker att du bör tänka på:

Isolering

Modern plastisolering är inte alltid lämplig för äldre torp. Utforska alternativ som är mer kompatibla med äldre byggtekniker och material.

Ventilation av kallvind

Kallvindar i gamla hus behöver ordentlig ventilation för att förhindra fuktproblem. Det är viktigt att inte täta igen dessa utrymmen, utan snarare säkerställa att de ventileras korrekt.

Anpassa renoveringsmetoder

Äldre fritidshus kräver specifika renoveringsmetoder som skiljer sig från de som används för nya hus. Använd traditionella tekniker och material som passar husets ursprungliga konstruktion.

Gör noggrann research för att identifiera de bästa lösningarna för ditt specifika hus. En välplanerad renovering som tar hänsyn till husets ålder och unika egenskaper kommer att bevara dess charm och funktionalitet.

Det är lätt att många vill göra om allt till modernt, men många äldre fritidshus har en unik charm och karaktär som bör bevaras under renoveringen. Sträva därför efter att, om möjligt, behålla och återställa gamla detaljer såsom trägolv, snickerier och äldre fönster. Om du gärna vill ha moderna uppdateringar, se till att de är anpassade så att de kompletterar och förstärker husets ursprungliga utseende.

Regler för fritidshus

Det är lätt att svepas iväg av allt man vill renovera och vilja dra igång direkt när man vet vad man ska fokusera. Men viktigt här innan du sätter igång är att se till att du förstår och följer lokala byggregler och bestämmelser. Bygglov, speciellt när det gäller ändringar av strukturer eller tillägg, kan vara nödvändigt beroende på var ditt fritidshus är beläget och dess status som permanent eller säsongsmässigt boende.

Reglerna för bygglov är dock inte alltid helt tydliga och beror väldigt mycket på vad du faktiskt planerar att bygga. Boverket har riktlinjer för olika typer av byggnation, men sedan är det kommunen som tar det slutliga beslutet om bygglov.

Vill du läsa mer om bygglov gällande bygga nytt, bygga om eller bygga till?

Läs mer om bygglov

Om du vill bygga en friggebod eller ett attefallshus behöver du oftast inte bygglov, men du måste följa regler för storlek, avstånd till tomtgräns och detaljplanen.

Läs mer om attefallshus

Vinterbona

Att vinterbona ditt fritidshus är en kritisk övervägning om du planerar att använda det under kalla årstider, och även om huset inte är tänkt att användas på vintern måste den klara av vinterklimatet på platsen. För att göra det behöver du ta hänsyn till flera viktiga faktorer.

1. Isolering - en grundläggande nödvändighet

Det första steget för att förbereda ditt fritidshus för vinterbruk är att se till att det är ordentligt isolerat. Det innebär inte bara isolering av väggar och tak utan också av vattenrör och fönster. En välisolerad bostad hjälper till att behålla värmen inomhus och förhindra att kylan tränger in.

2. Utvärdera värmekällan

Att ha en tillförlitlig värmekälla är avgörande under vintermånaderna. Om ditt fritidshus redan har en kakelugn eller kamin, se till att den fungerar korrekt och effektivt. Ibland kan en renovering eller utbyte behövas för att säkerställa att den kan ge tillräcklig värme. Om du använder en skorsten, kontrollera att den är i gott skick och redo för användning.

En värmepump är också ett effektivt sätt att värma upp bostaden under årets kallare månader. Tänk även på att värmepumpen kan fungera bra för att kyla ned fritidshuset under varma sommardagar.

3. Vattenrör och frostskydd

För att undvika att vattenrör fryser under vintern är det viktigt att säkerställa att de är ordentligt isolerade och skyddade mot minusgrader. Om ditt fritidshus inte redan har isolerade vattenrör, kan det vara nödvändigt att lägga till detta för att förhindra skador. Ibland kan det också vara nödvändigt att dra nya vattenrör eller göra andra justeringar för att säkerställa att vattnet förblir flytande även under de kallaste dagarna.

När renoveringen är klar är det dags att njuta av ditt förnyade fritidshus! Ta dig tid att njuta av de förbättringar du har gjort och skapa nya minnen med familj och vänner.

Vanliga misstag att undvika när du renoverar ditt fritidshus

Att ta tidigare renoveringar för givet

Lita inte blint på att tidigare ägares renoveringar har utförts korrekt. Även om det kan verka så vid första anblicken kan det finnas dolda fel som behöver rättas till. Ibland har tidigare ägare gjort en saker själva eller på ett icke-fackmannamässigt sätt tidigare.

Slarvig kontrollering av isolering och ventilation

Rätt isolering och ventilation är avgörande för att undvika fukt- och mögelproblem. Se till att isoleringen, särskilt i taket, är korrekt installerad och att ventilationssystemet fungerar effektivt.

Bristande research

Att underskatta vikten av research innan kan leda till obehagliga överraskningar. Kartlägg vilka åtgärder som behövs, prioritera dem och skapa en detaljerad budget innan du påbörjar projektet.

Sammanfattning

Att renovera ditt fritidshus är en klok investering, oavsett om du ser det som ett semesterboende, en uthyrningsbostad eller drömmer om att göra det till ditt permanenta hem. Det är en spännande möjlighet att skapa ett personligt utrymme som inte bara tillfredsställer dina behov utan också förstärker dess unika karaktär.

Genom noggrann planering, bevarande av charm och en uppdatering om tekniska och lagliga aspekter kan du förvandla ditt fritidshus till en ännu bättre plats för avkoppling och minnesvärda stunder med nära och kära. Vi hoppas att vår guide om att renovera fritidshus har inspirerat och underlättat för er som överväger att påbörja ett projekt denna sommar.


Låt oss ta del av dina idéer och så låter vi kreativiteten flöda fritt tillsammans med målet att skapa din perfekta semesteridyll. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation!

Kontakta oss

Sommaren 2024 är här och många ser fram emot att skapa nya minnen med nära och kära och speciellt få njuta av sin semester i fritidshuset. Oavsett om du har ärvt en sommarstuga, bott in dig i ett gammalt torp, eller nyligen köpt nytt, kanske du känner att det är dags att ge huset en uppfräschning.

Att förbättra ditt fritidshus behöver inte vara överväldigande om du planerar noggrant och i god tid. I denna artikel delar vi med oss av viktiga överväganden att ta hänsyn till för att säkerställa en framgångsrik renovering.

Renomates guide för renovering av fritidshus

Renovering av torp, fritidshus & sommarstuga

Fritidshus sommar Renomate

Kärt barn har många namn – oavsett om du kallar det fritidshus, sommarstuga på landet, torp i skogen eller sommarhus vid kusten. Gemensamt för de alla är att de ger en möjlighet till avkoppling och återhämtning i en annan miljö än hemma. Dessutom kan det ge en känsla av frihet och en chans att komma närmare naturen, men det är även en typisk plats för familj och vänner att samlas och skapa minnen.

Genom att renovera sitt fritidshus förbättras inte enbart utseendet och funktionaliteten, utan det ger också ett tillfälle till att sätta sin egen personliga prägel på det – samtidigt som man kan maximera dess potential som reträtt från vardagens stress.

Utvärdera renoveringsbehoven

Innan du börjar ditt renoveringsprojekt är det viktigt att noggrant planera och överväga dina behov och önskemål. Att renovera ett fritidshus kan ha flera olika syften beroende på dina mål.

Några vanliga anledningar till varför man väljer att genomföra en renovering:

Förbättra sociala utrymmen

Många väljer att renovera för att skapa bättre ytor för umgänge och avkoppling. Det kan innebära att bygga om köket för att få en öppen planlösning, skapa en större vardagsrumsdel eller anlägga en uteplats för sommarens grillkvällar. Att ha välplanerade sociala utrymmen kan göra vistelsen i fritidshuset ännu trevligare för både familj och vänner.

Bygga ut för större yta

När familjen växer eller om man bara vill ha mer utrymme för avkoppling kan en tillbyggnad vara en bra lösning. Genom att bygga ut kan du skapa extra sovrum, ett större badrum, eller kanske ett gästhus. En större yta ger mer komfort och flexibilitet i hur fritidshuset används. 

Fräscha upp utseendet och underhåll

Efter några år kan fritidshuset börja se slitet ut. En renovering som fokuserar på att förbättra utseendet kan innebära allt från att måla om fasaden, byta tak eller uppdatera interiören med nya material och färger. Ett fräscht och uppdaterat utseende kan göra huset mer inbjudande och trivsamt.

Öka bostadsvärdet

Genom att investera i renovering kan du också öka värdet på ditt fritidshus. Det kan vara särskilt viktigt om du planerar att sälja eller hyra ut huset i framtiden. Funktionella förbättringar som energieffektiva fönster, modern uppvärmning eller ett nytt badrum kan göra huset mer attraktivt på marknaden och därmed höja dess värde.

När planeringen är klar är nästa steg att bestämma vilka områden som ska fokuseras på. Gå igenom varje område och identifiera vad som behöver uppdateras eller repareras – oavsett om det är tak, väggar, golv eller installationsarbeten som el och VVS.

Fritidshus sommar Renomate

Prioritera de områden som kommer att ge dig mest nytta och glädje. Detta kommer att leda till att du skapar en tydligare vision för ditt projekt och göra mer välinformerade beslut längs vägen.

Har du svårt att prioritera?

Prioritera då funktionalitet då det är nyckeln när det gäller att skapa en bekväm och användbar miljö i ditt fritidshus. Så om du har en stram budget, se till att renoveringen fokuserar på att förbättra funktionen i dina mest använda utrymmen. Detta kan vara att exempelvis att bygga ut huset för att möjliggöra fler sovplatser, fräscha upp badrummet, förbättra isoleringen eller maximera utomhusplatsen för säsongen.

Skapa en realistisk budget

När man väl satt igång med utvärderingen av sitt fritidshus är det lätt att bli överväldigad och vilja fixa allt på en gång. En renovering kommer att kosta pengar, ibland mer än vad man först trott, och det är vanligt att gå över budget. Därför är det viktigt att räkna noggrant – och sedan räkna igen. Med en sådan tydlig plan och strikt budget kan du minimera risken för oväntade utgifter under renoveringsprocessen.

Vad är fasadens status?

Fasaden är det första intrycket som de flesta får av din stuga eller ditt torp, så det är viktigt att den hålls i gott skick. Innan du renoverar ditt fritidshus är det därför ytterst viktigt att noggrant undersöka fasaden.

Ibland räcker en enkel målning, där exempelvis falu rödfärg är ett populärt alternativ. Ett annat utmärkt alternativ är linoljefärg, som inte bara ger fasaden ett vackert utseende utan också skyddar träet mot väder och vind.

Röd träfasad renovering Renomate
Läs mer om vanliga träfärger
Boka möte för fasadrenovering

Om fasaden är gammal eller i dåligt skick kan det krävas större åtgärder, som att delvis eller helt byta ut den. Det är också avgörande att kontrollera för vatten- och mögelskador för att undvika framtida problem. Regelbundet underhåll är nyckeln att bevara fritidshuset och

Prioritera taket och grunden

Att uppmärksamma taket och grunden är också av stor vikt när du renoverar ditt fritidshus. Det är avgörande att först utvärdera och åtgärda eventuella problem med dessa grundläggande delar innan du går vidare till interiören. Att fixa väggar, golv och kök blir meningslöst om taket läcker eller om grunden är skadad av vattenintrång. Se därför till att taket och grunden är i gott skick för att säkerställa en hållbar och långvarig renovering.

Se över husets fönster

Att se till att fönstren fungerar korrekt är avgörande för att säkerställa optimal isolering, komfort och energieffektivitet. Renovering av fönster innebär vanligtvis att man byter ut skadade delar och glas samt målar de nya fönstren med högkvalitativ färg.

Är större delar av fönstren gamla eller i alltför dåligt skick kan det vara värt att överväga att installera helt nya fönster för att förbättra både utseendet och funktionen.

Läs mer om fönsterrenovering

Bevara charmen – gamla vs nya byggnader

Gamla hus fungerar på ett helt annat sätt än moderna byggnader, där skillnaderna är viktigt att ta hänsyn till vid renovering.

Här är några utvalda punkter vi tycker att du bör tänka på:

Isolering

Modern plastisolering är inte alltid lämplig för äldre torp. Utforska alternativ som är mer kompatibla med äldre byggtekniker och material.

Ventilation av kallvind

Kallvindar i gamla hus behöver ordentlig ventilation för att förhindra fuktproblem. Det är viktigt att inte täta igen dessa utrymmen, utan snarare säkerställa att de ventileras korrekt.

Anpassade renoveringsmetoder

Äldre fritidshus kräver specifika renoveringsmetoder som skiljer sig från de som används för nya hus. Använd traditionella tekniker och material som passar husets ursprungliga konstruktion.

Fritidshus sommar Renomate

Gör noggrann research för att identifiera de bästa lösningarna för ditt specifika hus. En välplanerad renovering som tar hänsyn till husets ålder och unika egenskaper kommer att bevara dess charm och funktionalitet.

Det är lätt att många vill göra om allt till modernt, men många äldre fritidshus har en unik charm och karaktär som bör bevaras under renoveringen. Sträva därför efter att, om möjligt, behålla och återställa gamla detaljer såsom trägolv, snickerier och äldre fönster. Om du gärna vill ha moderna uppdateringar, se till att de är anpassade så att de kompletterar och förstärker husets ursprungliga utseende.

Regler och bygglov för fritidshus

Det är lätt att svepas iväg av allt man vill renovera och vilja dra igång direkt när man vet vad man ska fokusera. Men viktigt här innan du sätter igång är att se till att du förstår och följer lokala byggregler och bestämmelser. Bygglov, speciellt när det gäller ändringar av strukturer eller tillägg, kan vara nödvändigt beroende på var ditt fritidshus är beläget och dess status som permanent eller säsongsmässigt boende.

Reglerna för bygglov är dock inte alltid helt tydliga och beror väldigt mycket på vad du faktiskt planerar att bygga. Boverket har riktlinjer för olika typer av byggnation, men sedan är det kommunen som tar det slutliga beslutet om bygglov.

Vill du läsa mer om bygglov gällande bygga nytt, bygga om eller bygga till?

Läs mer om bygglov

Om du vill bygga en friggebod eller ett attefallshus behöver du oftast inte bygglov, men du måste följa regler för storlek, avstånd till tomtgräns och detaljplanen.

Läs mer om attefallshus

Vinterbona

Att vinterbona ditt fritidshus är en kritisk övervägning om du planerar att använda det under kalla årstider, och även om huset inte är tänkt att användas på vintern måste den klara av vinterklimatet på platsen. För att göra det behöver du ta hänsyn till flera viktiga faktorer.

1. Isolering

Det första steget för att förbereda ditt fritidshus för vinterbruk är att se till att det är ordentligt isolerat. Det innebär inte bara isolering av väggar och tak utan också av vattenrör och fönster. En välisolerad bostad hjälper till att behålla värmen inomhus och förhindra att kylan tränger in.

2. Utvärdera värmekällan

Att ha en tillförlitlig värmekälla är avgörande under vintermånaderna. Om ditt fritidshus redan har en kakelugn eller kamin, se till att den fungerar korrekt och effektivt. Ibland kan en renovering eller utbyte behövas för att säkerställa att den kan ge tillräcklig värme. Om du använder en skorsten, kontrollera att den är i gott skick och redo för användning.

En värmepump är också ett effektivt sätt att värma upp bostaden under årets kallare månader. Tänk även på att värmepumpen kan fungera bra för att kyla ned fritidshuset under varma sommardagar.

3. Vattenrör och frostskydd

För att undvika att vattenrör fryser under vintern är det viktigt att säkerställa att de är ordentligt isolerade och skyddade mot minusgrader.

Om ditt fritidshus inte redan har isolerade vattenrör, kan det vara nödvändigt att lägga till detta för att förhindra skador. Ibland kan det också vara nödvändigt att dra nya vattenrör eller göra andra justeringar för att säkerställa att vattnet förblir flytande även under de kallaste dagarna.

När renoveringen är klar är det dags att njuta av ditt förnyade fritidshus! Ta dig tid att njuta av de förbättringar du har gjort och skapa nya minnen med familj och vänner.

3 vanliga misstag vid renovering av fritidshus

Att ta tidigare renoveringar för givet

Lita inte blint på att tidigare ägares renoveringar har utförts korrekt. Även om det kan verka så vid första anblicken kan det finnas dolda fel som behöver rättas till. Ibland har tidigare ägare gjort en saker själva eller på ett icke-fackmannamässigt sätt tidigare.

Slarvig kontrollering av isolering och ventilation

Rätt isolering och ventilation är avgörande för att undvika fukt- och mögelproblem. Se till att isoleringen, särskilt i taket, är korrekt installerad och att ventilationssystemet fungerar effektivt.

Bristande research

Att underskatta vikten av research innan kan leda till obehagliga överraskningar. Kartlägg vilka åtgärder som behövs, prioritera dem och skapa en detaljerad budget innan du påbörjar projektet.

Sammanfattning

Att renovera ditt fritidshus är en klok investering, oavsett om du ser det som ett semesterboende, en uthyrningsbostad eller drömmer om att göra det till ditt permanenta hem. Det är en spännande möjlighet att skapa ett personligt utrymme som inte bara tillfredsställer dina behov utan också förstärker dess unika karaktär.

Genom noggrann planering, bevarande av charm och en uppdatering om tekniska och lagliga aspekter kan du förvandla ditt fritidshus till en ännu bättre plats för avkoppling och minnesvärda stunder med nära och kära. Vi hoppas att vår guide om att renovera fritidshus har inspirerat och underlättat för er som överväger att påbörja ett projekt denna sommar.


Låt oss ta del av dina idéer och så låter vi kreativiteten flöda fritt tillsammans med målet att skapa din perfekta semesteridyll.

Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation!

Kontakta oss

Läs vår guide med tips och inspiration kring hur du kan planera en platsbyggd bokhylla.
Vi guidar dig genom fem steg som hjälper dig att planera din platsbyggda hylla, hur du kan tänka kring stil och design och vilket syfte bokhyllan ska fylla. Och missa inte vårt bonustips i slutet av denna artikel.

Platsbyggd bokhylla
Platsbyggd bokhylla målad i ljusgrått – byggd i en Renomaterenovering

 

En platsbyggd bokhylla är en fantastisk lösning för att skapa mera förvaring men även för att addera ett designelement till ett rum. Eftersom den platsbyggs kan den anpassas helt efter din stil och dina behov.

GUIDE TILL PLATSBYGGD BOKHYLLA

5 steg för att planera en platsbyggd bokylla

1. Varför vill du ha en platsbyggd bokhylla?

Vad har du för behov? Är det för att du behöver mera förvaring? Behöver du någonstans att gömma TV:n som i nedan platsbyggda bokhylla eller har du en tom vägg som du inte vet vad ska göra med?

Försök att skriva ner dina “varför” så att du inte bygger en platsbyggd bokhylla som inte uppfyller dina behov.

PLatsbyggd bokhylla med plats för TV

2. Vilken stil vill du ha på din platsbyggda bokhylla?

Vilken stil vill du ha på din platsbyggda bokhylla och kan stilen kombineras med dina behov? Ska den vara helt inbyggd eller fungera mer som en modul som i ovankant inte går upp till taklisten? Målas med samma färg som väggfärgen som nedan bild eller måla in den med snickerifärgen?

Ljusgrå platsbyggd bokhylla

3. Vilken storlek ska bokhyllan ha?

Det är egentligen bara väggens höjd och bredd som sätter ramarna för den platsbyggda bokhyllans yttermått. Det går att bygga hela vägen upp till tak eller som här på bilden, stanna en bit upp på väggen.

Mörkgrå platsbyggd bokylla

4. Hyllstorlek och dörrar

När du har bestämt yttermåtten är det dags att fundera på storleken på hyllorna i den platsbyggda bokhyllan. Ska alla hyllor vara lika stora? Eller vill du skapa lite dynamik med olika mått? Vill du ha dörrar nedtill eller hyllplan hela vägen ner till golv som på bilden nedan.

Ytskiktsrenovering-med-platsbyggd-bokhylla

5. Vilket material och mått på hyllplanen?

Det vanligaste materialet att bygga en platsbyggd bokylla i, om du tänkt att måla den är i mdf. Mdf finns olika tjocklekar där 19 mm eller 22 mm är det vanligaste. Det bästa är att fråga snickaren som ska bygga vilket material han eller hon brukar använda till platsbyggda bokhyllor. Tänk på att om du gör hyllplanen breda och du har tänkt att lassa in böcker så kan de lätt bågna.

Mörkgrå platsbyggd bokhylla

 

Bonustips!

Ett sista tips, glöm inte elen! Fundera igenom om du vill integrera belysning eller eluttag i din platsbyggda bokhylla.  

Sammanfattning

I den här artikeln har vi samlat bilder, tankar och ideér som vi fått genom olika renoveringsprojekt där vi hjälpt kunden att planera och sen bygga en platsbyggd bokhylla. 


 

Vill du ha hjälp att planera och hitta rätt byggbolag för din platsbyggda bokhylla? Vi kan hjälpa dig med allt från ritning till färdig bokhylla. Klicka på knappen nedan så hjälper vi dig att komma igång med din platsbyggda bokhylla.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound