Två vanliga begrepp när det kommer till renoveringar är ytskiktsrenovering och totalrenovering. I den här artikeln förklarar vi lite kort skillnaden dem emellan och vad de olika renoveringarna innefattar.

Ytskiktsrenovering lägenhet
Kök i en lägenhet som genomgick en totalrenovering
YTSKIKTSRENOVERING

En ytskiktsrenovering är precis som det låter, en renovering av bostadens ytskikt. En ytskiktsrenovering görs ofta när man köper en ny bostad och man vill fräscha upp innan man flyttar in eller ändra så att ytskikten mer passar ens egna stil.

Det handlar då oftast om att måla om väggar och tak, slipa golven, byta bänkskiva och eller köksluckor. Denna typ av renovering är mindre omfattande än en totalrenovering och är enklare och går snabbare att genomföra.

Lägenhet före ytskiktsrenovering
Renomate ytskiktsrenovering
Lägenhet efter ytskiktsrenovering

En ytskiktsrenovering kan göra väldigt stor skillnad. I den här artikeln kan du se fler bilder från lägenheten ovan som genomgick en total ytskiktsrenovering tillsammans med oss på Renomate.

Vill du läsa mer om ytskiktsrenovering och se bilder från genomförda ytskiktsrenoveringar kan du läsa mer här eller klicka på bilden nedan:

Renomate ytskiktsrenovering vardagsrum
Ytskiktsrenovering i Bromma

TOTALRENOVERING/HELRENOVERING

En totalrenovering, eller helrenovering, innebär däremot att man tar sig förbi ytskikten och börjar riva och bygga nya väggar. Det handlar ofta om att ändra planlösningen, riva ut och byta badrum eller kök, bryta upp och byta golv och dra om rör och elektricitet.

Totalrenovering badrum
Totalrenovering/helrenovering badrum

En totalrenovering är som sagt mera krävande än en ytskiktsrenovering och kräver oftast att flera olika arbetsgrupper är involverade. Vanligt är även att en inredningsarkitekt eller arkitekt är med och ritar när det är större förändringar i planlösningen. Här kan du se bilder från en familj som totalrenoverade sitt hus i Täby med oss på Renomate.

En totalrenovering innebär ofta att bygganmälan behöver göras, konstruktionsritningar behövs och är det en bostadsrätt behövs godkännande från föreningen.

Renoverar du med oss på Renomate så hjälper vi dig såklart att komma i kontakt med alla olika yrkesgrupper som du kan behöva för att förverkliga ditt drömhem med hjälp av en totalrenovering.

SAMMANFATTNING

I den här artikeln har vi kortfattat beskrivit vad en ytskiktsrenovering och en totalrenovering innebär samt vad skillnaden är.

Vill du läsa mer om ytskitsrenoveringar och totalrenoveringar kan du göra det genom att klicka på bilderna nedan.


Funderar du på att renovera och skulle vilja ha hjälp längs vägen? Vi på Renomate hjälper dig att planera, hitta rätt hantverkare och ger dig stöd och support under hela renoveringen. Och ja, det är kostnadsfritt. Helt enkelt ett enklare och smidigare sätt att renovera.

Läs mer om våra renoveringar här: Renomate Tips & Inspiration.


Liknande artiklar